Sådan håndteres regnvandet

Klimatilpasning vil reducere risikoen for oversvømmelser og overløb til Øresund

Bykernens kloakker er ikke dimensioneret til at kunne rumme de vandmængder, der falder ved ekstremregn. Det betyder, at klimaforandringerne øger risikoen for oversvømmelser i kældre og overløb til Øresund. Derfor skal bykernen klimatilpasses. 

nedløsbrør

Hovedprincippet for klimatilpasningen i bykernen er at fjerne – eller afkoble - en del af regnvandet fra kloakken, da det er den mest omkostningseffektive måde at håndtere ekstremregn på. Det sker ved at afkorte og ”dreje” bygningernes vejvendte nedløbsrør ud mod vejen. På den måde bliver regnvandet fra de vejvendte tagflader ledt væk i åbne – eller lukkede - render langs gader og stræder – sammen med regnvandet fra gadeniveau. På den måde bliver den eksisterende fælleskloak mindre belastet med regnvand og risikoen for oversvømmelser og overløb mindskes.

Kombination med andre løsninger 
Frakobling af regnvandet kombineres i klimatilpasningsprojektet med etablering af et nedgravet og lukket forsinkelsesbassin, en opdimensionering af dele af fælleskloakken – samt lokal nedsivning på udvalgte områder i bykernen.

Endelig vil der ved Havnepladsen blive etableret en renseløsning under jorden således, at regnvandet bliver renset, inden det ledes ud i havnen.